Hakemisto

A lppihiihto  on laskettelulaji ja talviurheilumuoto, jossa lasketaan lumipeitteisiä rinteitä alas käyttäen kahta  suksea , jäykkiä monoja ja siteitä, jossa koko jalkapöytä lukittuu sukseen kiinni. Laskeminen voi tapahtua kunnostetulla rinnealueella tai hoitamattomassa rinteessä. Hoitamattomassa rinteessä tapahtuvaa laskemista kutsutaan usein vapaalaskuksi. Alppihiihto on olympialaji. Alppihiihdossa kilpaillaan seitsemässä lajissa, jotka ovat syöksylasku, supersuurpujottelu eli super-G, suurpujottelu, pujottelu, alppiyhdistetty eli pujottelun ja syöksylaskun yhdistelmä,  joukkuelasku , vapaalasku ja  paripujottelu (kts. myös: "superpujottelu"). Näistä pujottelu, suurpujottelu, super-G, syöksylasku ja alppiyhdistetty kuuluvat alppihiihdon maailmancupiin. Lisäksi alppiyhdistetystä on kehitetty superalppiyhdistetty, jossa lasketaan syöksylaskun lisäksi vain yksi pujottelulasku.  Masterit kilpailevat Suomessa ja maailmalla pujottelussa, suurpujottelussa ja super-G:ssä.

 

Alppihiihdon historiaa : Kari Etelä on kerännyt ja kerää edelleen alppihiihdon historiaa .  Hän myös etsii hiihtokeskusta tai muuta yhteistyökumppania tulevan alppihiihtomuseon toteuttamiseksi! 


 

B

C

Carving on alppihiihdossa tekniikka, jossa kallistettaessa suksen leikkaus aiheuttaa käännöksen. Tekniikkaan vaaditaan carving-tyyppiset sukset, jotka ovat keskeltä kapeammat kuin päistä. Carvingin etu muihin tekniikoihin nähden on se, että käännöksissä ei menetä juurikaan vauhtia. Carving on yleistynyt lasketteluharrastuksessa yleisimmäksi suksityypiksi ja laskettelutekniikaksi, ja alppihiihdossa carving on yleisin suksityyppi sen nopeuden ansiosta.

D

E

Edge-lehti on alppiväen ja mastereiden mediayhteistyökumppani, klikkaa tästä Edgen mediakortti!

F

Finnish Alpine Masters (FAM) perustettiin 2001 jatkamaan aikuisten ratalaskuharrastuksen pohja- ja kehitystyötä, jonka Mastertoimikunta Eino Kalpalan johdolla oli aloittanut 1994.

Finnish Alpine Masters Cup kts. "Masters Cup"

FIS- kilpailut Suomessa ja maailmalla käydään kaikkien vähintään kolmekymmentä vuotta täyttäneiden kesken.

FIS-lisenssikaavakkestasaat tietoa Ski Sport Finlandin sivuilta tai minna.karhu@skisport.fi   Minnalta (tai keneltä tahansa SSF:n toimistosta) saat myös lisäinfoa aiheesta.  Jos et tarvitse FIS-pisteitä mihinkään (esim. et ikinä aio osallistua mastereiden maailmancup- tai mm-kisoihin), et silloin myöskään tarvitse FIS-koodia!

G

H

 

Harjoitukset  (kts. myös leirit)

 

Harjoituskisoista  ("minimasters") tiedotetaan erikseen sähköpostitse FAM-Infoissa

 

Varaa Himosmajoituksesi tästä!

I

 

Ikäsarjasääntö  Masters Cupin kilpailulajeina ovat/voivat olla pujottelu (P), superpujottelu (SuperP), suurpujottelu (SP) ja supersuurpujottelu (SG). Cupissa on sarjoja alkaen 16 vuotta täyttäneistä naisista ja miehistä nuorimpien (naiset ja miehet 16-29 v.) sarjojen jälkeen kymmenen vuoden välein 30-39, 40-49 jne naisilla ja viiden vuoden välein 30-34, 35-39, 40-44 jne miehillä.



Ilmoittautumiset  Masters Cup-kisoihin: ilmoittautumiset kilpailukutsuista löytyvien ohjeiden mukaan. Osallistumismaksut maksetaan etukäteen kisajärjestäjille.

 

Masters Cup -osallistumismaksusuositukset ovat 25 euroa (ja joissakin tapauksissa paikan päällä 40 euroa).  FIS- ja SM- sekä super-G -kisoissa ilmoittautumismaksut ovat vastaavasti 35 euroa etukäteen (ja joissakin tapauksissa 50 euroa jälkikäteen). Ulkomaalaiset kilpailijat voivat maksaa normaalihintaisen osallistumismaksun paikan päällä.  Jälki-ilmoittautuneille ovat maksut joissakin tapauksissa kaksinkertaiset ja he laskevat sarjansa viimeisinä.

 

J

K

 

Kansainvälisten mastereiden FIS-kisojen, maailmancup-, maailmanmestaruus- ja olympiakisojen  tiedot  

 

Kilpailukalenteri  

 

Kypärän  tulee erityisesti SM-kisoissa ja varsinkin suurpujottelussa ja super-G:ssä olla sääntöjen mukainen.  Näissä lajeissa kypärän tulee olla korvat peittävää mallia ja leukasuoja on sallittu vain pujottelukypärässä.  Toistaiseksi uusi FIS-kypäräsääntö on mastereille suositus sillä edellytyksellä, että kypärässä ei saa olla minkäänlaisia ulokkeita (ei siis esim. videokamerakiinnikettä tmv.).

 

L

 

Leirejä  mastereille

 

Lisenssit : Kaikilla SM-kisoihin osallistujilla tulee olla voimassa oleva kansallinen kilpailulisenssi ja kilpailutoimintaan hyväksytty tapaturmavakuutus sekä hänen tulee edustaa jotakin SSF:n alaista alppihiihtoseuraa.  Lisäksi kansainvälisiin Masters FIS -kilpailuihin osallistujilla tulee olla voimassa oleva Masters FIS lisenssi/koodi. 

 

Try Out-lisenssillä saa laskea mastereiden SM-kilpailuissa, mutta kansainvälisiin FIS Masters -kisoihin se ei riitä.

 

65 vuotta täyttäneet voivat osallistua SM-kisoihin Skipassilla

 

Huomaa, että varsinaisessa Masters Cupissa ei tarvita mitään lisenssiä, seuran jäsenyyttä eikä vakuutustakaan, jos kannat itse vastuun mahdollisesta loukkaantumisestasi. 

 

Lisenssin voi lunastaa  tästä !

 

Masters Cup -kisoihin osallistuminen ei edellytä minkäänlaista lisenssiä.

 

 

M

 

Masters Cup issa lajeina ovat pujottelu, superpujottelu, suupujottelu sekä super-G. 

 

Masters Cupissa kilpaillaan sarjoissa, jotka on jaettu ikäluokittain kymmenen  vuoden välein naisissa ja viiden vuoden välein miehissä, kuitenkin niin, että nuorimpien sarja on 16-29 -v. Lisäksi erikseen kilpaillaan pujottelussa, superpujottelussa, suurpujottelussa ja super-G:ssä SM-mitaleista yli 30-vuotiaiden sarjoissa. Ikäluokat SM-kisoissa on ryhmitelty viiden  vuoden välein ilman ylintä ikärajaa. 

 

 

FAM- ja SSF Masters -hiha merkkejä  kisa- ja treeni- sekä toppa-asuihin on saatavissa sihteeriltä.   Yhteystiedot

 

Mediakortti  yhteistyökumppaneille

 

 

Minimastereista eli harjoituskisoista löytyy tietoa kilpailusivulta

 

MM-kisat  

 



 

Moottoripyöräkerho : FAM-motoristiklubi on perustettu. Perustamiskokouksen pöytäkirja löytyy tästä !

 

N

O

P

Palkinnot Masters Cupissa kisakohtaisesti: jokaisessa Masters Cup -osakilpailussa jaetaan palkintoina kilpailujärjestelyistä vastaavan seuran valitsemia palkintoja, SM-kilpailuissa SSF:n mestaruusmitalit ja lisäksi jokaisen Masters Cup -kilpailun nopein mies- ja naislaskija palkitaan.

Palkinnot koko kaudelta:

1. Kauden päätteeksi Masters Cupissa pisteet lasketaan ja virtuaaliset tmv. huomionosoitukset jaetaan sarjoittain kolmelle parhaalle.  Muiden sijoitusten pisteitä ei lasketa eikä julkisteta.  Tasapistetilanteessa keskinäisen paremmuuden ratkaisee parhaiden sijoitusten määrä ja mikäli edelleen syntyy tasapistetilanne, niin ratkaisevaa on viimeisen yhteisen kilpailun keskinäinen sijoitus.  Oikeus henkilökohtaiseen Masters Cup -palkitsemiseen edellyttää kuitenkin kilpailutuloksia vähintään kahdelta kilpailuviikonlopulta.

2. Parhaat kolme seuraa huomioidaan virtuaalisesti tai muilla tavoin.

 5. Yllä olevan kuvan hopeapokaali on Loviisan Sanomien aikoinaan lahjoittama kiertopalkinto Huuhkajavuori -pujotteluun. Siihen saadut kiinnitykset ovat olleet historiassa Suomen parhaimmiston esim. Ulf Ekstam, Raimo Manninen, Erik Aikala, Matti Suninen, Jerker Sandelin,Tuomo Kilpeläinen, Jussi Suninen, Jari Tähtinen ja Unto Hämäläinen.  Matti Suninen sai pokaalin omakseen kolmella kiinnityksellä.  Matin tehdessä  palkintokaapissaan inventaariota, hän päätti luovuttaa arvokkaan pokaalin masterien kiertopalkinnoksi.  Alppiväen 80 -vuotisjuhla Kuopiossa 2014 ja masters SM -pujottelu oli sopiva tilaisuus laittaa palkintopokaali uuteen kiertoon.  Vesa Arkko pokkasi tällöin palkinnon 2014 kaappiinsa.  Pystiä ei toistaiseksi kierrätetä fyysisesti, mutta tämä arvopokaali on FAM-hallituksen hyvässä huomassa.

Pistelaskenta Masters Cupissa: osakilpailuissa jaetaan pisteitä sarjoittain viidelletoista parhaalle seuraavasti: 25, 20, 15, 12, 11,10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.  Voittaja saa aina 25 pistettä ja seuraavat taulukon mukaisesti, vaikka loppuun laskeneita ei sarjassa olisikaan täyttä 15 kilpailijaa.

Masters Cupin pistelaskennassa FAM-hallituksen linjaama politiikka on, että lopulliseen pistelaskentaan otetaan mukaan 70 % kunkin kilpailijan parhaista sijoituksista.  Esimerkki: kauden aikana on 11 kisaa.  Tällöin 70 % niistä eli 8 kunkin kilpailijan parasta sijoitusta otetaan mukaan kilpailijan pistelaskentaan.

Pujottelussa lasketaan porteilla merkattu rata mahdollisimman nopeasti alas. Tiheään merkatun porttivälin johdosta vauhdit ovat alppilajeista pienimmät. Porttien kepit ovat muista alppilajeista poiketen yksittäisiä. 

Q

R

Ratalaskussa käytetään leikkaavaa (carving) käännöstä suksien kääntämiseen. Käännöksessä suksea ei päästetä luistamaan sivusuunnassa, vaan sen reuna painetaan rinteeseen, jolloin suksen muoto ja muut ominaisuudet kääntävät laskijaa. Sukselle luodaan painetta, joka tuo lisää vauhtia.  Sukset, jotka ovat suunnilleen laskijan pituiset tai hieman lyhyemmät, ovat aloittelijalle sopivan mittaiset. Liian leikkaavat eli lyhyet ja voimakkaasti muotoillut sukset saattavat aiheuttaa loukkaantumisriskin. Laskuasento on noin hartioiden levyinen ja painopiste suurin piirtein päkiöiden kohdalla.

Ravitsemusasiantuntija : Eva Kovanen, 040 833 79 77, kovanengroup@gmail.com / www.kovanengroup.com

S

 

Sarjat:  kts. "ikäsarjat" 

 

Seurat:  suomalaiset alppihiihtoseurat aakkosjärjestyksessä kotisivulinkkeineen löytyvät  tästä !

 

Ski Sport Finland

Stipendirahaston säännöt ja muistio stipendien saajille verotuksesta

Suksissa yleinen miesten pujottelusuksen mitta on 165 cm, eikä juuri muunlaisia ratalaskuun soveltuvia välineitä ole saatavillakaan, joskin suksen mitta on vain suositus.  Suurpujottelusuksen mitta on vähintään 180 cm ja kääntösäde 27 m. Tämäkin mitta on suositus.  Naisilla sukset ovat yleensä lyhyempiä. Radat rakennetaan sellaisiksi, että ne suosivat vähimmäismittoja.  Eli kannattaa esim. hankkia vähintään 180 cm suurpujottelusukset.

Suomen mestaruuskilpailut alppihiihdon masterssarjoissa käydään kaikkien vähintään kolmekymmentä vuotta täyttäneiden Suomen kansalaisten kesken.

Suomi-Slalomista voit hakea vauhtia masterstoimintaan!  http://suomislalom.fi/

Superpujottelu (SUP): maailmancupeistakin tuttu paripujottelu tunnetaan myös nimellä "superpujottelu".  Mastereiden superpujottelussa ei tarvita leuka- eikä polvisuojia.

Superpujottelurata on suurpujottelukepeillä merkattu pujottelun ja suurpujottelun välimuoto, jota lasketaan pujottelusuksilla.  Jos rinteen leveys ja tasaisuus sallivat, kisa voidaan käydä ikäsarja kerrallaan pareittain siten, että parinsa voittanut pääsee jatkoon jne. Jos rinne on kapea, niin kellolaitteilla voidaan laskea yhtä rataa yksitellen. 

Supersuurpujottelu eli super-G on suurpujottelun ja syöksylaskun välimuoto. Se on mastereiden lajeista nopein.

Suurpujottelu (SP)on super-G:n ja pujottelun välimuoto. Porttiväli on huomattavasti suurempi pujotteluun verrattuna.

Säännöt kilpailijoille 

T

Try Out-lisenssion voimassa aina 7 vuorokautta ja sitä voi ottaa useamman kauden aikana. Kts tuoteseloste tästä !  Yli 65-vuotiaiden kannattaa tutustua Skipassin mahdollisesti tarjoamaan vakuutusturvaan!

Tulokset: Masters Cup  (osakilpailut kisa kerrallaan)

Tulokset: kokonaiscup  (myös vuotuiset kiertopalkinnot ja vanhat cup-tulokset)

U

V

Vaatetus: ratalaskuharrastuksen voi hyvin aloittaa toppa-asuissa.  Kilpa-asut ("sykäpuvut") eivät ole pakollisia eivätkä näin ollen esteenä osallistumiselle, mutta etenkin suurpujottelussa ja super-G:ssä ei hevin pärjää saman tasoisille kilpakumppaneille, jotka laskevat paremmin ilmanvastuksen vaikutusta ehkäisevissä kisa-asuissa! 

Vakuutukset: Masters Cup-tapahtumissa tapaturmariskien hallinta (esim. mahd. tapaturmavakuutusten avulla on jokaisen henkilökohtaisella vastuulla.  Vakuutus on pakollinen SM- ja FIS Masters-kisoissa. Mikäli kilpailija ei lunasta vakuutusta lisenssin yhteydessä, hänellä tulee olla itse järjestetty vähintään lisenssivakuutusta vastaava vakuutusturva joka on voimassa kilpailu- ja harjoittelutoiminnassa sekä niihin liittyvillä välittömillä matkoilla koti- ja ulkomailla.  Yli 65-vuotiaiden kannattaa tutustua Skipassien mahdollisesti tarjoamaan vakuutusturvaan!

Välinesäännöt: Masters Cupissa suositellaan SSF -kilpailusääntöjä ja Masters FIS välinesääntöjä, joissa suksien pituudet ja kääntösäteet ovat suosituksia.  SM-kisoissa ja varsinkin Masters FIS-kisoissa turvallisuusmääräykset ovat huomattavasti tiukempia.  Supersuurpujottelun suksien vähimmäispituus sekä kypärä ja selkäpanssari ovat pakollisia SM- ja FIS-kisoissa.  Olosuhteet huomioiden pyritään kuitenkin radat rakentamaan siten, että ne ovat Masters FIS -sääntöjen mukaisia välineitä suosivia. Esim. puikkakypärää ei SM- ja FIS-kisoissa saa käyttää suurpuikassa eikä super-G:ssä ja puikkasuksilla ei saa laskea superia!  

Alppihiihdossa tarvitaan monia  välineitä, mm.

  • sukset ja sauvat
  • monot
  • kypärä ja lasit
  • polvisuojat (polvisyndit) pujotteluun
  • selkäpanssari
  • kovitetut kisahanskat
  • leukasuoja pujottelukypärässä
  • rystyssuojat pujottelusauvoissa
  • kisa-asuna ja harjoittelussa väliasuna käytettävä syöksypuku, sykis (muita nimiä sykäpuku, sykä). Tekniikkalajeissa puvuissa yleensä lisänä toppaukset.

Suksien huoltovälineitä:

  • sikli
  • viilat (karkea, timantti yms.)
  • viilatuki
  • voitelurauta
  • suksivoiteet
  • sträpit
  • suksipuristimet
  • erilaisia harjoja

W

X

Y

Yhteystiedot: hallituksen jäsenten yhteystiedot löytyvät  täältä

Toiminnassamme on mukana yli 20:n paikkakunnan alppiseuroja ja masterslaskijoita. Annamme mielellämme uusille tulokkaille yhteystietoja paikallistoimintaan ja paikallisiin yhteyshenkilöihin.

Finnish Alpine Masters -yhteisölle tulevaa kirje- ja pakettipostia voi lähettää sihteerin osoitteeseen Riku Lehtinen, Ruokorannantie 17, 20900 Turku.  

Z

Å

Ä

Ö

 

Ökö  Heikkalan esitys mastereille SkiExpon kauden 2015 avaustilaisuudessa löytyy  tästä

 

Ökön kauden 2016 avaustilaisuuden materiaali löytyy tästä !

 

************************************************************************************************

 

FAM-yhteistyökumppaneita myös:

 

Share by: