Alpine Masters

Alpine Masters on tarkoitettu kaikille aikuisten ratalaskusta kiinnostuneille. Toiminnan piirissä on alppiseuroja ympäri Suomea.  Ratalaskuharrastus on hyvässä nousussa ja melkein joka alppipaikkakunnalta löytyy hauskoja ryhmiä, joiden kautta pääsee mukaan ratalaskuharrastukseen. Tekniikan kehittyessä kannustamme kaikkia mukaan masterskilpailuihin!  Kisoja kiertää Suomessa hyvin jo toista sataa innokasta ja eri ikäistä laskijaa. Suosituimmat sarjat (välillä 40-60v) keräävät kukin (sarjat viiden vuoden välein) toistakymmentä kilvoittelijaa per kilpailu.  Tervetuloa mukaan reippaaseen harrastukseen ja kivoihin porukoihin!

******************************************************************************


Uusinta uutta  -  ajankohtaista:


Masterslaskija-video (30 sec)

Tämän ProRataksessa lyhennetyn biisin ovat tehneet Tatu MrBurnhill Palomäki ja Tom Karlemo. Alkuperäinen koko versio löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=Sx1HZnXO41o


***************************************************************************************************

Katso tästä masterssihteerin ärjyvä lähtö Tahkolla su 10.4.2016!


Tämä Tom Karlemon - viime vuonna mastereiden video-Oscarilla palkitun kuvaaja-ohjaaja-editoijan audiovisuaalinen taideteos ei jätä Tarzaniakaan kylmäksi!

 

Tom on tehnyt arvokasta työtä omassa seurassaan FK-37:ssa junnuja ja mastereita valmentamalla!

 

****************************************************************************************************

 

SSF:n alppilajien sääntöpaketti

****************************************************************************************************

 

Kaikki kauden 2016 tulokset löytyvät sivuilta "Kilpailut"!

Levin päivitetty kilpailukutsu, jossa myös super-G:n SM

 Majoitustarjous mastereille Leviltä!

 

Kauden 2016 päättäjäisgaala

La-iltana 23.4. klo 18 kauden palkintojenjakoineen Lapland Hotel Sirkantähdessä!

 

Menu

 

Varaa pöytäsi tai paikkasi suoraan Sirkantähdestä (näin varmistamme ruuan riittävyyden!) myyntipalvelun numerosta +358(0)16 323 500

 

************************************************************************************************

 

Uusimmat sähköpostikirjeet:


FAM-Info 14.4.2016


FAM-Info 13.4.2016


FAM-Info 1.4.2016


 

 Jos tahdot saada näitä tiedotteita suoraan sähköpostiisi aina heti, kun niitä ilmestyy, ole hyvä ja ilmoita sähköpostiosoitteesi masterssihteerille riku.lehtinen(at)tuloksentekijat.fi


******************************************************************************


(Nämä sivut sisältävät brändisijoittelua.  Näille sivuille sijoitetut logot linkkeineen ovat Finnish Alpine Mastersin yhteistyökumppaneita.)

 

 

A

Finnish_Alpine_Masters_Administer_web_iso.jpg

Alba.jpg

 

Hotelli Alban majoitustarjous mastereille

 

Alpine_Works_Eki_Laakso.png

 

Alppihiihto on laskettelulaji ja talviurheilumuoto, jossa lasketaan lumipeitteisiä rinteitä alas käyttäen kahta suksea, jäykkiä monoja ja siteitä, jossa koko jalkapöytä lukittuu sukseen kiinni. Laskeminen voi tapahtua kunnostetulla rinnealueella tai hoitamattomassa rinteessä. Hoitamattomassa rinteessä tapahtuvaa laskemista kutsutaan usein vapaalaskuksi. Alppihiihto on olympialaji. Alppihiihdossa kilpaillaan seitsemässä lajissa, jotka ovat syöksylasku, supersuurpujottelu eli super-G, suurpujottelu, pujottelu, alppiyhdistetty eli pujottelun ja syöksylaskun yhdistelmä, joukkuelasku, vapaalasku ja paripujottelu (kts. myös: "superpujottelu"). Näistä pujottelu, suurpujottelu, super-G, syöksylasku ja alppiyhdistetty kuuluvat alppihiihdon maailmancupiin. Lisäksi alppiyhdistetystä on kehitetty superalppiyhdistetty, jossa lasketaan syöksylaskun lisäksi vain yksi pujottelulasku.  Masterit kilpailevat Suomessa ja maailmalla pujottelussa, suurpujottelussa ja super-G:ssä.

 

Alppihiihdon historiaa: Kari Etelä on kerännyt ja kerää edelleen alppihiihdon historiaa.  Hän myös etsii hiihtokeskusta tai muuta yhteistyökumppania tulevan alppihiihtomuseon toteuttamiseksi!  Jos olet kiinnostunut, lähetä meiliä kari.etela(at)pp.htv.fi

 

B

BMW_rgb_640x638.jpg

 

Brandt20Group-logo.jpg

C

Carving on alppihiihdossa tekniikka, jossa kallistettaessa suksen leikkaus aiheuttaa käännöksen. Tekniikkaan vaaditaan carving-tyyppiset sukset, jotka ovat keskeltä kapeammat kuin päistä. Carvingin etu muihin tekniikoihin nähden on se, että käännöksissä ei menetä juurikaan vauhtia. Carving on yleistynyt lasketteluharrastuksessa yleisimmäksi suksityypiksi ja laskettelutekniikaksi, ja alppihiihdossa carving on yleisin suksityyppi sen nopeuden ansiosta.

 

Catmandoo-olympialogo_Arial_Suomen_Olympiajoukkueen_virallinen_vaatettaja.jpg

Creamailer.png

 

D

E

F

Facebookin masterssivut  FB-logo.jpg


fatpipelogo.jpg


Finnish Alpine Masters (FAM) perustettiin 2001 jatkamaan aikuisten ratalaskuharrastuksen pohja- ja kehitystyötä, jonka Mastertoimikunta Eino Kalpalan johdolla oli aloittanut 1994.

 

Finnish Alpine Masters Cup kts. "Masters Cup"

 

FIS- kilpailut Suomessa ja maailmalla käydään kaikkien vähintään kolmekymmentä vuotta täyttäneiden kesken.


FIS-lisenssikaavakkeen voit täyttää tästä ja lähettää sen sitten minna.karhu(at)skisport.fi  Minnalta (tai keneltä tahansa SSF:n toimistosta) saat myös lisäinfoa aiheesta.  Esimerkiksi Kalpalinnan FIS-kisoihin voi osallistua myös ilman FIS-koodia, mutta silloin saat vain Finnish Alpine Masters Cup-pisteitä.  Jos et tarvitse FIS-pisteitä mihinkään (esim. et ikinä aio osallistua mastereiden maailmancup- tai mm-kisoihin), et silloin myöskään tarvitse FIS-koodia!

G

H

Harjoitukset (kts. myös leirit)

 

Harjoituskisat ("minimasters"), kts. täältä!

 

Himos.png

 

Himoslomat_rgb.jpg

 

I

Ikäsarjasääntö Finnish Alpine Masters Cupissa, mastereiden FIS- ja maailmancup-kisoissa sekä mastereiden maailmanmestaruus- ja olympiakisoissa: ikäsarja määräytyy sen mukaan, että edellisvuoden loppuun (31.12.) mennessä on täyttänyt kunkin sarjan ikärajan.  Esimerkiksi kaudella 2016 osanotto-oikeus on M/N 16 – 19 -vuotiaiden sarjaan on vuosina 1999 – 1996 syntyneillä ja esim. sarjaan N/M 30 vuosina 1985 - 1981 syntyneillä.

 

Ilmoittautumiset Masters Cup-kisoihin: SSF:n käytäntöjen mukaisesti  kaikissa Masters Cupin kisoissa on seurakohtainen ilmoittautuminen.  Tämä tarkoittaa, että ilmoittautumiset tehdään kisajärjestäjille seuroittain ja myös osallistumismaksut maksetaan etukäteen kisajärjestäjille.

Masters Cup -osallistumismaksut kaudelle 2015 ovat 25 euroa ja paikan päällä 40 euroa.  FIS- ja SM- sekä super-G -kisoissa ilmoittautumismaksut ovat vastaavasti 35 euroa etukäteen ja 50 euroa jälkikäteen. Ulkomaalaiset kilpailijat voivat maksaa normaalihintaisen osallistumismaksun paikan päällä.  Jälki-ilmoittautuneille ovat maksut aina kaksinkertaiset ja he laskevat sarjansa viimeisinä.

 

J

poc_jkshop.jpg

 

K

Kansainvälisten mastereiden FIS-kisojen, maailmancup-, maailmanmestaruus- ja olympiakisojen tiedot: koordinaatiosivu


Kilpailukalenteri 2016  -  kts. tämän sivun yläosastoon!

 

Kypärän tulee erityisesti suurpujottelussa ja super-G:ssä olla sääntöjen mukainen.  Näissä lajeissa kypärän tulee olla korvat peittävää mallia ja leukasuoja on sallittu vain pujottelukypärässä.

 

L

Lapland Hotels.jpg


Leirejä mastereille

 

Lisenssit: Kaikilla Masters Cupiin osallistujilla tulee olla voimassa oleva kansallinen kilpailulisenssi ja kilpailutoimintaan hyväksytty tapaturmavakuutus.  Masters FIS -kilpailuihin osallistujilla tulee olla voimassa oleva Masters FIS lisenssi.  FIS-lisenssin voi pyytää vaikka Minnalta.  Lisätietoja FIS-lisenssistä tästä!

 

Lisenssin voi lunastaa tästä!  Lisenssitietoa myös!

 

M


Majoituskoordinointipalvelu! Ilmoita sihteerille riku.lehtinen(at)tuloksentekijat.fi, jos olet kiinnostunut tiimi-/mökkimajoituksesta kisojen aikana.  Laita viestisi aiheeksi/otsikoksi kirjaimet MK (="MajoitusKoordinointi") ja kisaviikonvaihteen, johon olisit tulossa, esim. MK Himos.  Sihteeri tuo emailosoitteesi näkyviin, jolloin tiimimajoituksesta kiinnostuneet voivat keskenään organisoida majapaikat!  Tiedot löytyvät täältä!

 

Masters Cup on Ski Sport Finland ry:n alainen itsenäinen alppihiihdon cup-kilpailu.  Masters Cupissa lajeina ovat pujottelu, suupujottelu sekä super-G.  Talvella 2016 lasketaan 22. Masters Cup.

Masters Cupissa kilpaillaan sarjoissa, jotka on jaettu ikäluokittain. Lisäksi cupin yhteydessä kilpaillaan em. lajeissa SM-mitaleista yli 30-vuotiaiden sarjoissa. Ikäluokat on ryhmitelty viiden vuoden välein ilman ylintä ikärajaa. Kaudella 2015 Master-Cupissa vanhin osallistuja kilpaili sarjassa M85.  Cupissa on sarjoja alkaen 16 vuotta täyttäneistä naisista ja miehistä aina viiden vuoden välein kuitenkin niin, että ensimmäinen ikäsarja on 16-19 ja sen jälkeen 20-24 ja 25-29 jne.

 

Mastersmerkit: pitkäjänteinen mukanaolo Masters Cupissa huomioidaan mastersmerkillä. 

Pronssi = 5 vuotta, hopea = 10 vuotta ja kulta = 15 vuotta sekä kulta lehvin = 20 vuotta.

 

 Merkit_640x480.jpg

FAM- ja SSF Masters -hihamerkkejä kisa- ja treeni- sekä toppa-asuihin on saatavissa sihteeriltä tai talouspäällikkö-Unskilta!  Yhteystiedot

 

Mediakortti yhteistyökumppaneille 2016

 

Mets.jpg

 

Minimastereista eli harjoituskisoista löytyy tietoa kilpailusivulta

 

MM-kisat


Mononlämmittimet: jos tarvitset monien mastereiden käyttämiä, monojen päälle helposti laitettavia ja pois otettavia monojen peitteitä, ota yhteys http://www.heliko.fi/ tai https://www.facebook.com/profile.php?id=100008138616328&fref=ts  Hintatietoja ja kuvia myös taukotakista täältä!

 

Moottoripyöräkerho: FAM-motoristiklubi on perustettu. Perustamiskokouksen pöytäkirja löytyy tästä!

 

 

N

O

Ohjeita kisojen järjestäjille

 

Olympiakisat, mastereiden

 

ONEILL_01.jpg

 

P

Palkinnot Masters Cupissa kisakohtaisesti: jokaisessa Masters Cup -osakilpailussa jaetaan palkintoina kilpailujärjestelyistä vastaavan seuran valitsemia palkintoja, SM-kilpailuissa SSF:n mestaruusmitalit ja lisäksi jokaisen kilpailun nopein mies- ja naislaskija palkitaan.


Palkinnot koko kaudelta:

 

1. Kauden päätteeksi Masters Cupissa jaetaan palkinnot sarjoittain kolmelle parhaalle.  Tasapistetilanteessa keskinäisen paremmuuden ratkaisee parhaiden sijoitusten määrä ja mikäli edelleen syntyy tasapistetilanne, niin viimeisen yhteisen kilpailun keskinäinen sijoitus. Oikeus henkilökohtaiseen Masters Cup -palkitsemiseen edellyttää kuitenkin kilpailutuloksia vähintään kahdelta kilpailuviikonlopulta.

 

2. Parhaat kolme seuraa palkitaan 

 

3. Eniten cup-pisteitä kerännyt urheilija saa kiinnityksen upeaan Eino Kalpalan ja Erik Aikalan lahjoittamaan kiertopalkintoon  -  "ahkeruuspyttyyn".   

 

4. Suomi-Venäjä –maaottelun kiertopalkinto!

 

Matti Sunisen hopeapokaali.jpg

 

5. Yllä olevan kuvan hopeapokaali on Loviisan Sanomien aikoinaan lahjoittama kiertopalkinto Huuhkajavuori -pujotteluun. Siihen saadut kiinnitykset ovat olleet historiassa Suomen parhaimmiston esim. Ulf Ekstam, Raimo Manninen, Erik Aikala, Matti Suninen, Jerker Sandelin,Tuomo Kilpeläinen, Jussi Suninen, Jari Tähtinen ja Unto Hämäläinen.  Matti Suninen sai pokaalin omakseen kolmella kiinnityksellä.  Matin tehdessä  palkintokaapissaan inventaariota, hän päätti luovuttaa arvokkaan pokaalin masterien kiertopalkinnoksi.  Alppiväen 80 -vuotisjuhla Kuopiossa 2014 ja masters SM -pujottelu oli sopiva tilaisuus laittaa palkintopokaali uuteen kiertoon.  Vesa Arkko pokkasi palkinnon 2014 kaappiinsa. 

 

Pistelaskenta Masters Cupissa: osakilpailuissa jaetaan pisteitä sarjoittain viidelletoista parhaalle seuraavasti: 25, 20, 15, 12, 11,10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.  Voittaja saa aina 25 pistettä ja seuraavat taulukon mukaisesti, vaikka loppuun laskeneita ei sarjassa olisikaan täyttä 15 kilpailijaa.

 

Pois_tielt_2.jpg


Pujottelussa lasketaan porteilla merkattu rata mahdollisimman nopeasti alas. Tiheään merkatun porttivälin johdosta vauhdit ovat alppilajeista pienimmät. Porttien kepit ovat muista alppilajeista poiketen yksittäisiä.

 

Proratas.png

Q

R

Ratalaskussa käytetään leikkaavaa (carving) käännöstä suksien kääntämiseen. Käännöksessä suksea ei päästetä luistamaan sivusuunnassa, vaan sen reuna painetaan rinteeseen, jolloin suksen muoto ja muut ominaisuudet kääntävät laskijaa. Sukselle luodaan painetta, joka tuo lisää vauhtia.  Sukset, jotka ovat suunnilleen laskijan pituiset tai hieman lyhyemmät, ovat aloittelijalle sopivan mittaiset. Liian leikkaavat eli lyhyet ja voimakkaasti muotoillut sukset saattavat aiheuttaa loukkaantumisriskin. Laskuasento on noin hartioiden levyinen ja painopiste suurin piirtein päkiöiden kohdalla.

 

Ravitsemusasiantuntija: Eva Kovanen, 040 833 79 77, kovanengroup(at)gmail.com / www.kovanengroup.com

SkiResort_FIN_300res.jpg

 

Tästä voit valita ratavuoroja Riihivuorelle!

 

Majoitustarjous mastereille Jyväskylän Albasta!

 

Majoitustarjous mastereille Jyväskylän Alexandrasta!

 

S

Sarjat: kts. "ikäsarjat"


Seurat: suomalaiset alppihiihtoseurat aakkosjärjestyksessä kotisivulinkkeineen löytyvät tästä!


SkiExpo: Maksuton (= mukaan pääset SkiExpo-messulipun hinnalla) perinteinen masterskauden avaustilaisuus pidetään vuosittain Helsingin messukeskuksessa aina messujen lauantaina alkaen klo 9.30 kahvitarjoilulla.  Ohjelma alkaa klo 10.00, jolloin kerrotaan tulevan kauden kisoista, treeneistä, säännöistä jne.  Tilaisuudessa vierailee yleensä myös maajoukkuetähtiä ja siellä jaetaan mastereille monenlaista hyödyllistä tietoa.


Skiservice.png


Ski Sport Finland


Alex_pav_jkyla.jpg

 

Suksissa yleinen miesten pujottelusuksen mitta on 165 cm, eikä juuri muunlaisia ratalaskuun soveltuvia välineitä ole saatavillakaan, joskin suksen mitta on vain suositus.  Suurpujottelusuksen mitta on vähintään 180 cm ja kääntösäde 27 m. Tämäkin mitta on suositus.  Naisilla sukset ovat yleensä lyhyempiä. Radat rakennetaan sellaisiksi, että ne suosivat vähimmäismittoja.  Eli kannattaa esim. hankkia vähintään 180 cm suurpujottelusukset.

 

Suomen mestaruuskilpailut alppihiihdon masterssarjoissa käydään kaikkien vähintään kolmekymmentä vuotta täyttäneiden Suomen kansalaisten kesken.

 

Superpujottelu: maailmancupeistakin tuttu paripujottelu tunnetaan myös nimellä "superpujottelu".

Superpujottelurata on suurpujottelukepeillä merkattu pujottelun ja suurpujottelun välimuoto, jota lasketaan pujottelusuksilla.  Jos rinteen leveys ja tasaisuus sallivat, kisa voidaan käydä ikäsarja kerrallaan pareittain siten, että parinsa voittanut pääsee jatkoon jne. Jos rinne on kapea, niin kellolaitteilla voidaan laskea yhtä rataa yksitellen. 

 

Supersuurpujottelu eli super-G on suurpujottelun ja syöksylaskun välimuoto. Se on mastereiden lajeista nopein.

 

Suurpujottelu on pujottelun jälkeen toiseksi hitain alppilaji. Porttiväli on huomattavasti suurempi pujotteluun verrattuna.

 

 Masters_kisapuvut_Rove_2.png

Sykäpuku:, mastereiden sykäpukua, shortseja ja treenipusakkaa on saatavissa Ilkka Rovelta, ilkka(at)rovet.fi, +358400638437. 


Säännöt kilpailijoille

 

T

Terveysasiantuntija: mm. tehokkaampi verenkierto, parempi lihasvoima ja nopeampi palautuminen: Kiki Saastamoinen, 050 593 11 74, kiki.saastamoinen(at)pp.inet.fi / www.myaloevera.fi/kiki

 

Tulokset: Masters Cup (osakilpailut kisa kerrallaan)

 

Tulokset: kokonaiscup (myös vuotuiset kiertopalkinnot ja vanhat cup-tulokset)

 

U

V

Vaatetus: ratalaskuharrastuksen voi hyvin aloittaa toppa-asuissa.  Kilpa-asut ("sykäpuvut") eivät ole pakollisia eivätkä näin ollen esteenä osallistumiselle, mutta etenkin suurpujottelussa et tule pärjäämään samantasoisille kilpakumppaneille, jotka laskevat paremmin ilman vastuksen vaikutusta ehkäisevissä kisa-asuissa! 

 

Vakuutukset: Kaikilla Masters Cupiin osallistujilla tulee olla kilpailutoimintaan hyväksytty tapaturmavakuutus.

 

Välinesäännöt: Masters Cupissa noudatetaan  SSF -kilpailusääntöjä ja Masters FIS välinesääntöjä, joissa suksien pituudet ja kääntösäteet ovat suosituksia pois lukien turvallisuusmääräykset ja supersuurpujottelun suksien vähimmäispituus sekä kypärä ja selkäpanssari (pakollisia).  Olosuhteet huomioiden pyritään kuitenkin radat rakentamaan siten, että ne ovat Masters FIS -sääntöjen mukaisia välineitä suosivia. Esim. puikkakypärää ei saa käyttää suurpuikassa eikä super-G:ssä ja puikkasuksilla ei saa laskea superia!

 

Alppihiihdossa tarvitaan monia välineitä, mm.

 

 • sukset ja sauvat
 • monot
 • kypärä ja lasit
 • polvisuojat (polvisyndit) pujotteluun
 • selkäpanssari
 • kovitetut kisahanskat
 • leukasuoja pujottelukypärässä
 • rystyssuojat pujottelusauvoissa
 • kisa-asuna ja harjoittelussa väliasuna käytettävä syöksypuku, sykis (muita nimiä sykäpuku, sykä). Tekniikkalajeissa sykiksessä yleensä lisänä toppaukset.

Suksien huoltovälineitä:

 

 • sikli
 • viilat (karkea, timantti yms.)
 • viilatuki
 • voitelurauta
 • suksivoiteet
 • sträpit
 • suksipuristimet
 • erilaisia harjoja

 

W

X

Y

Yhteystiedot: hallituksen jäsenten yhteystiedot löytyvät täältä

 

Toiminnassamme on mukana yli 20:n paikkakunnan alppiseuroja ja masterslaskijoita. Annamme mielellämme uusille tulokkaille yhteystietoja paikallistoimintaan ja paikallisiin yhteyshenkilöihin.

 

Finnish Alpine Masters -yhteisölle tulevaa kirje- ja pakettipostia voi lähettää sihteerin osoitteeseen Riku Lehtinen, Ruokorannantie 17, 20900 Turku.  FAM:n laskutusosoite on c/o Unto Hämäläinen, Annantie 5, 07970 Ruotsinpyhtää.

 

Z

Å

Ä

Ö

Ökö Heikkalan esitys mastereille SkiExpon kauden 2015 avaustilaisuudessa löytyy tästä!  Vaikka tämä materiaali löytyy täältä, se tuskin jää keneltäkäään "mappi ööhön"!


Ökön uusin, kauden 2016 avaustilaisuuden materiaali löytyy tästä!


Ökön kirjaa aiheesta voi tilata täältä!

 

 

******************************************************************************************************

 

FAM-yhteistyökumppaneita myös:

 

Kasurila_tallennusmuoto_vaihdettu_01.jpgSkis logo.png

Alpine_Works_Eki_Laakso.pngSkiservice.pngCreamailer.pngMets.jpg

poc_jkshop.jpgFinnish_Alpine_Masters_Administer_web_iso.jpgIntersportisoomenalogo3_01.jpgCatmandoo-olympialogo_Arial_Suomen_Olympiajoukkueen_virallinen_vaatettaja.jpgTahko_Mastersilmoitus_kopio_01.jpgPehkuBaari_logo.jpgoptiwax_masterscup_125x70mm_01.jpgSki_Resort_01.jpgONEILL_01.jpgfatpipelogo.jpg

 

Brandt20Group-logo.jpg

 

 

Serak Oy

Kristina-Invest Oy

Kruunuapteekki.fi

Tuloksentekijat.fi

Yritysakatemia.fi

Mockdoors.fi

Hakonen.fi

Kolmeks.fi

Mesvac.fi

Polaris.fi

Pa-Hu.fi

 

 

 SSF_masters_logo.png