Alpine Masters

Alpine Masters on tarkoitettu kaikille aikuisten ratalaskusta kiinnostuneille. Toiminnan piirissä on alppiseuroja ympäri Suomea.  Ratalaskuharrastus on hyvässä nousussa ja melkein joka alppipaikkakunnalta löytyy hauskoja ryhmiä, joiden kautta pääsee mukaan ratalaskuharrastukseen. Tekniikan kehittyessä kannustamme kaikkia mukaan masterskilpailuihin!  Kisoja kiertää Suomessa hyvin jo toista sataa innokasta ja eri ikäistä laskijaa. Suosituimmat sarjat (välillä 40-60v) keräävät kukin (sarjat viiden vuoden välein) toistakymmentä kilvoittelijaa per kilpailu.  Tervetuloa mukaan reippaaseen harratukseen ja kivoihin porukoihin!

(Jos sivuilla on uusinta uutta sisältöä, se näkyy alla keltaisella)

 

A

Alppihiihto on laskettelulaji ja talviurheilumuoto, jossa lasketaan lumipeitteisiä rinteitä alas käyttäen kahta suksea, jäykkiä monoja ja siteitä, jossa koko jalkapöytä lukittuu sukseen kiinni. Laskeminen voi tapahtua kunnostetulla rinnealueella tai hoitamattomassa rinteessä. Hoitamattomassa rinteessä tapahtuvaa laskemista kutsutaan usein vapaalaskuksi. Alppihiihto on olympialaji. Alppihiihdossa kilpaillaan seitsemässä lajissa, jotka ovat syöksylasku, supersuurpujottelu eli super-G, suurpujottelu, pujottelu, alppiyhdistetty eli pujottelun ja syöksylaskun yhdistelmä, joukkuelasku, vapaalasku ja paripujottelu (kts. myös: "superpujottelu"). Näistä pujottelu, suurpujottelu, super-G, syöksylasku ja alppiyhdistetty kuuluvat alppihiihdon maailmancupiin. Lisäksi alppiyhdistetystä on kehitetty superalppiyhdistetty, jossa lasketaan syöksylaskun lisäksi vain yksi pujottelulasku.  Masterit kilpailevat Suomessa ja maailmalla pujottelussa, suurpujottelussa ja super-G:ssä.

 

B

C

Carving on alppihiihdossa tekniikka, jossa kallistettaessa suksen leikkaus aiheuttaa käännöksen. Tekniikkaan vaaditaan carving-tyyppiset sukset, jotka ovat keskeltä kapeammat kuin päistä. Carvingin etu muihin tekniikoihin nähden on se, että käännöksissä ei menetä juurikaan vauhtia. Carving on yleistynyt lasketteluharrastuksessa yleisimmäksi suksityypiksi ja laskettelutekniikaksi, ja alppihiihdossa carving on yleisin suksityyppi sen nopeuden ansiosta.

 

D

E

F

Facebookin masterssivut  FB-logo.jpg


Finnish Alpine Masters (FAM) perustettiin 2001 jatkamaan aikuisten ratalaskuharrastuksen pohja- ja kehitystyötä, jonka Mastertoimikunta Eino Kalpalan johdolla oli aloittanut 1994.

 

Finnish Alpine Masters Cup kts. "Masters Cup"

 

FIS- kilpailut Suomessa ja maailmalla käydään kaikkien vähintään kolmekymmentä vuotta täyttäneiden kesken.

 

G

H

Harjoitukset (kts. myös leirit)

 

I

Ikäsarjasääntö Finnish Alpine Masters Cupissa, mastereiden FIS- ja maailmancup-kisoissa ja mastereiden maailmancup- ja olympiakisoissa: ikäsarja määräytyy sen mukaan, että edellisvuoden loppuun (31.12.) mennessä on täyttänyt kunkin sarjan ikärajan.  Esimerkiksi kaudella 2015 osanotto-oikeus on M/N 16 – 19 -vuotiaiden sarjaan on vuosina 1998 – 1995 syntyneillä ja esim. sarjaan N/M 30 vuosina 1984 - 1980 syntyneillä.

 

Ilmoittautumiset Masters Cup-kisoihin: SSF:n käytäntöjen mukaisesti  kaikissa Masters Cupin kisoissa on seurakohtainen ilmoittautuminen.  Tämä tarkoittaa, että ilmoittautumiset tehdään kisajärjestäjille seuroittain ja myös osallistumismaksut maksetaan etukäteen kisajärjestäjille.

Masters Cup -osallistumismaksut kaudelle 2015 ovat 25 euroa ja paikan päällä 40 euroa.  FIS- ja SM- sekä super-G -kisoissa ilmoittautumismaksut ovat vastaavasti 35 euroa etukäteen ja 50 euroa jälkikäteen. Ulkomaalaiset kilpailijat voivat maksaa normaalihintaisen osallistumismaksun paikan päällä.  Jälki-ilmoittautuneille ovat maksut aina kaksinkertaiset ja he laskevat sarjansa viimeisinä.

 

J

Juhlat: FAM 20 vuotta  -gaalailta SkiExpo-lauantaina ravintola Helmessä Helsingissä 1.11.2014.  Eerikinkatu 14.  Saapuminen tilaisuuteen klo 18.30. Ole hyvä ja tule ajoissa, sillä alkujuomat, ohjelmat ja ruokailut alkavat klo 19 !  Ilmoittautumiset 20.10.2014 mennessä maksamalla illalliskortit 50 € / hlö (sis. ruokaviinin) FAM-tilille FI 47 5016 3720 0065 06 ja merkitsemällä viestikenttään osallistujien nimet.  Pukukoodi: "After Ski Smart Casual".  Avec.  Tätä gaalaa ei kannata jättää väliin, sillä illan yllätysohjelmasta (= suuri salaisuus!) riittää puhuttavaa vielä tulevienkin talvien hissijonoissa!  Tervetuloa kaikki aikuisten ratalaskuharrastuksesta kiinnostuneet!

 

K

Kansainvälisten mastereiden FIS-kisojen, maailmancup-, maailmanmestaruus- ja olympiakisojen tiedot: koordinaatiosivu


Kilpailukalenteri 2015

 

Kypärän tulee erityisesti suurpujottelussa ja super-G:ssä olla sääntöjen mukainen.  Näissä lajeissa kypärän tulee olla korvat peittävää mallia ja leukasuoja on sallittu vain pujottelukypärässä.

 

L

Leirejä kaudella 2014-2015

 

Lisenssit: Kaikilla Masters Cupiin osallistujilla tulee olla voimassa oleva kansallinen kilpailulisenssi ja kilpailutoimintaan hyväksytty tapaturmavakuutus.  Masters FIS -kilpailuihin osallistujilla tulee olla voimassa oleva Masters FIS lisenssi.  Lisenssin voi lunastaa tästä!  Lisenssitietoa myös!

 

M

Masters Cup on Ski Sport Finland ry:n alainen itsenäinen alppihiihdon cup-kilpailu.  Masters Cupissa lajeina ovat pujottelu, suupujottelu sekä super-G.  Talvella 2015 lasketaan 21. Masters Cup.

Masters Cupissa kilpaillaan sarjoissa, jotka on jaettu ikäluokittain. Lisäksi cupin yhteydessä kilpaillaan em. lajeissa SM-mitaleista yli 30-vuotiaiden sarjoissa. Ikäluokat on ryhmitelty viiden vuoden välein ilman ylintä ikärajaa. Kaudella 2014 Master-Cupissa vanhin osallistuja kilpaili sarjassa M85.  Cupissa on sarjoja alkaen 16 vuotta täyttäneistä naisista ja miehistä aina viiden vuoden välein kuitenkin niin, että ensimmäinen ikäsarja on 16-19 ja sen jälkeen 20-24 ja 25-29 jne.

 

Mastersmerkit: pitkäjänteinen mukanaolo Masters Cupissa huomioidaan mastersmerkillä. 

Pronssi = 5 vuotta, hopea = 10 vuotta ja kulta = 15 vuotta.

 

 Merkit_640x480.jpg

 FAM- ja SSF Masters -hihamerkkejä kisa- ja treeni- sekä toppa-asuihin on saatavissa sihteeriltä tai talouspäällikkö-Unskilta!  Yhteystiedot

 

Mediakortti yhteistyökumppaneille 2015

 

Mononlämmittimet: jos tarvitset monien mastereiden käyttämiä, monojen päälle helposti laitettavia ja pois otettavia monojen peitteitä, ota yhteys http://www.heliko.fi/ tai https://www.facebook.com/profile.php?id=100008138616328&fref=ts

 

 

N

Nina Halme:  Voit auttaa nuoria alppihiihtäjiä keräämään rahoitusta ja pääsemään tavoitteisiin.  Esimerkiksi Nina Halmetta voit tsempata tästä!

 

O

Ohjeita kisojen järjestäjille

 

P

Palkinnot Masters Cupissa kisakohtaisesti: jokaisessa Masters Cup -osakilpailussa jaetaan palkintoina kilpailujärjestelyistä vastaavan seuran valitsemia palkintoja, SM-kilpailuissa SSF:n mestaruusmitalit ja lisäksi jokaisen kilpailun nopein mies- ja naislaskija palkitaan.


Palkinnot koko kaudelta: kauden päätteeksi Masters Cupissa jaetaan palkinnot sarjoittain kolmelle parhaalle.  Tasapistetilanteessa keskinäisen paremmuuden ratkaisee parhaiden sijoitusten määrä ja mikäli edelleen syntyy tasapistetilanne, niin viimeisen yhteisen kilpailun keskinäinen sijoitus. Parhaat kolme seuraa palkitaan ja eniten cup-pisteitä kerännyt urheilija saa kiinnityksen upeaan kiertopalkintoon.  Oikeus henkilökohtaiseen Masters Cup palkitsemiseen edellyttää kuitenkin kilpailutuloksia vähintään kahdelta kilpailuviikonlopulta.  Myös: Suomi-Venäjä –maaottelun kiertopalkinto!


Pistelaskenta Masters Cupissa: osakilpailuissa jaetaan pisteitä sarjoittain viidelletoista parhaalle seuraavasti: 25, 20, 15, 12, 11,10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.  Voittaja saa aina 25 pistettä ja seuraavat taulukon mukaisesti, vaikka loppuun laskeneita ei sarjassa olisikaan täyttä 15 kilpailijaa.


Pujottelussa lasketaan porteilla merkattu rata mahdollisimman nopeasti alas. Tiheään merkatun porttivälin johdosta vauhdit ovat alppilajeista pienimmät. Porttien kepit ovat muista alppilajeista poiketen yksittäisiä.

 

Q

R

Ratalaskussa käytetään leikkaavaa (carving) käännöstä suksien kääntämiseen. Käännöksessä suksea ei päästetä luistamaan sivusuunnassa, vaan sen reuna painetaan rinteeseen, jolloin suksen muoto ja muut ominaisuudet kääntävät laskijaa. Sukselle luodaan painetta, joka tuo lisää vauhtia.  Sukset, jotka ovat suunnilleen laskijan pituiset tai hieman lyhyemmät, ovat aloittelijalle sopivan mittaiset. Liian leikkaavat eli lyhyet ja voimakkaasti muotoillut sukset saattavat aiheuttaa loukkaantumisriskin. Laskuasento on noin hartioiden levyinen ja painopiste suurin piirtein päkiöiden kohalla.

 

S

Sarjat: kts. "ikäsarjat"


Seurat: suomalaiset alppihiihtoseurat aakkosjärjestyksessä kotisivulinkkeineen löytyvät tästä!


SkiExpo: Maksuton (= mukaan pääset SkiExpo-messulipun hinnalla) masterskauden 2015 avaustilaisuus Helsingin messukeskuksessa tila 203 (Ballroomista 1 krs. ylöspäin, lehdistöhuoneen vieressä) la 1.11.2014.  Ohjelma: klo 9.30 kahvitarjoilu, 10.00 kauden 2015 info, 10.30 Ökö Heikkala: mastereiden uusi ratalaskutekniikka.  Tervetuloa mukaan kaikki aikuisten ratalaskuharrastuksesta kiinnostuneet!

 

Ski Sport Finland

 

Suksissa yleinen miesten pujottelusuksen mitta on 165 cm, eikä juuri muunlaisia ratalaskuun soveltuvia välineitä ole saatavillakaan, joskin suksen mitta on vain suositus.  Suurpujottelusuksen mitta on vähintään 180 cm ja kääntösäde 27 m. Tämäkin mitta on suositus.  Naisilla sukset ovat yleensä lyhyempiä. Radat rakennetaan sellaisiksi, että ne suosivat vähimmäismittoja.  Eli kannattaa esim. hankkia vähintään 180 cm suurpujottelusukset.

 

Suomen mestaruuskilpailut alppihiihdon masterssarjoissa käydään kaikkien vähintään kolmekymmentä vuotta täyttäneiden Suomen kansalaisten kesken.

 

Superpujottelu: maailmancupeistakin tuttu paripujottelu tunnetaan myös nimellä "superpujottelu".

Superpujottelurata on suurpujottelukepeillä merkattu pujottelun ja suurpujottelun välimuoto, jota lasketaan puikkareilla yhtä rataa yksitellen.  Mastereiden superpujottelu lasketaan siis yksi laskija kerrallaan, ei paripujotteluna kuten maailmancupissa.  (Superpujottelun säännöt 2015 ovat vielä muotoutumassa  -  "oikeudet em. sanamuotojen muutoksiin pidätetään  -  siht. huom.")

 

Supersuurpujottelu eli super-G on suurpujottelun ja syöksylaskun välimuoto. Se on mastereiden lajeista nopein.

 

Suurpujottelu on pujottelun jälkeen toiseksi hitain alppilaji. Porttiväli on huomattavasti suurempi pujotteluun verrattuna.

 

 Masters_kisapuvut_Rove_2.png

Sykäpuku:, mastereiden sykäpukua, shortseja ja treenipusakkaa on saatavissa Ilkka Rovelta, ilkka(at)rovet.fi, +358400638437.  Tilausten, jotka tehdään 10.10. mennessä, toimitusaika on joulukuu.  Tilausten, jotka tehdään 5.11. mennessä, toimitusaika on tammikuu.

 

T

Tulokset: Masters Cup (osakilpailut kisa kerrallaan)

 

Tulokset: kokonaiscup (myös vuotuiset kiertopalkinnot ja vanhat cup-tulokset)

 

U

V

Vaatetus: ratalaskuharrastuksen voi hyvin aloittaa toppa-asuissa.  Kilpa-asut ("sykäpuvut") eivät ole pakollisia eivätkä näin ollen esteenä osallistumiselle, mutta etenkin suurpujottelussa et tule pärjäämään samantasoisille kilpakumppaneille, jotka laskevat paremmin ilman vastuksen vaikutusta ehkäisevissä kisa-asuissa! 

 

Vakuutukset: Kaikilla Masters Cupiin osallistujilla tulee olla kilpailutoimintaan hyväksytty tapaturmavakuutus.

 

Välinesäännöt: Masters Cupissa noudatetaan  SSF -kilpailusääntöjä ja Masters FIS välinesääntöjä, joissa suksien pituudet ja kääntösäteet ovat suosituksia pois lukien turvallisuusmääräykset ja supersuurpujottelun suksien vähimmäispituus sekä kypärä ja selkäpanssari (pakollisia).  Olosuhteet huomioiden pyritään kuitenkin radat rakentamaan siten, että ne ovat Masters FIS -sääntöjen mukaisia välineitä suosivia. Esim. puikkakypärää ei saa käyttää suurpuikassa eikä super-G:ssä ja puikkasuksilla ei saa laskea superia!

 

Alppihiihdossa tarvitaan monia välineitä, mm.

 

 • sukset ja sauvat
 • monot
 • kypärä ja lasit
 • polvisuojat (polvisyndit) pujotteluun
 • selkäpanssari
 • kovitetut kisahanskat
 • leukasuoja pujottelukypärässä
 • rystyssuojat pujottelusauvoissa
 • kisa-asuna ja harjoittelussa väliasuna käytettävä syöksypuku, sykis (muita nimiä sykäpuku, sykä). Tekniikkalajeissa sykiksessä yleensä lisänä toppaukset.

Suksien huoltovälineitä:

 

 • sikli
 • viilat (karkea, timantti yms.)
 • viilatuki
 • voitelurauta
 • suksivoiteet
 • sträpit
 • suksipuristimet
 • erilaisia harjoja

 

W

X

Y

Yhteystiedot: hallituksen jäsenten yhteystiedot löytyvät täältä

 

Toiminnassamme on mukana yli 20:n paikkakunnan alppiseuroja ja masterslaskijoita. Annamme mielellämme uusille tulokkaille yhteystietoja paikallistoimintaan ja paikallisiin yhteyshenkilöihin.

 

Finnish Alpine Masters -yhteisölle tulevaa kirje- ja pakettipostia voi lähettää sihteerin osoitteeseen Riku Lehtinen, Ruokorannantie 17, 20900 Turku.  FAM:n laskutusosoite on c/o Unto Hämäläinen, Annantie 5, 07970 Ruotsinpyhtää.

 

Z

Å

Ä

Ö

Ökö Heikkala tulee pitämään SkiExpon kauden avaustilaisuuteen meille mastereille esitelmän täydellisten käännösten salaisuuksista!

 

 

 

***********************************************************************************************************

 

FAM-Info 19.10.2014

 

FAM-Info 9.10.2014


FAM-Info 6.10.2014

 

FAM-Info 13.9.2014


FAM-Info 18.8.2014

 

FAM-Info 8.4.2014


FAM-Info 1.4.2014


FAM-Info 28.3.2014


FAM-Info 24.3.2014

 

FAM-Info 15.3.2014


FAM-Info 8.3.2014


Special-FAM-Info: Puijo! 3.3.2014


FAM-Info 2.3.2014


FAM-Info 22.2.2014


FAM-Info 5.2.2014


FAM-Info 30.1.2014


FAM-Info 26.1.2014


FAM-Info 21.1.2014

 

FAM-Info 20.1.2014


Jos tahdot saada FAM-Infoja suoraan sähköpostiisi aina heti, kun niitä ilmestyy, ole hyvä ja ilmoita sähköpostiosoitteesi sihteerille riku.lehtinen(at)tuloksentekijat.fi

 

 

******************************************************************************************************

 

FAM-yhteistyökumppanit:

 

Alpine_Race_01.jpgKasurila_tallennusmuoto_vaihdettu_01.jpgSkis.fi.png

Pois_tielt_2.jpgAlba.jpgHimos.pngHimoslomat.pngAlpine_Works_Eki_Laakso.pngSkiservice.pngCreamailer.pngMets.jpg

FIM_alpinemasters-newsletter_680x250_isolla_resoluutiolla.png

 

poc_jkshop.jpgFinnish_Alpine_Masters_Administer_web_iso.jpgIntersportisoomenalogo3_01.jpgCatmandoo-olympialogo_Arial_Suomen_Olympiajoukkueen_virallinen_vaatettaja.jpgTahko_Mastersilmoitus_kopio_01.jpgPehkuBaari_logo.jpgoptiwax_masterscup_125x70mm_01.jpgSki_Resort_01.jpgONEILL_01.jpgfatpipelogo.jpg

 

Brandt20Group-logo.jpg

 

 

Serak Oy

Kristina-Invest Oy

Kruunuapteekki.fi

Tuloksentekijat.fi

Yritysakatemia.fi

Mockdoors.fi

Hakonen.fi

Kolmeks.fi

Mesvac.fi

Polaris.fi

Pa-Hu.fi

 

 

 SSF_masters_logo.png